REGLER VID 5-MANNA INOMHUS

Blekinge Fotbollförbund 2011-09-17

Finns även att ladda ner som ett word dokument [här]

ANTAL SPELARE – SPELARBYTE – AVSPARK

Spelare ska vara spelklar för sin förening med Futsallicensiering.

Farmarklubb får delta i damtävling och använda de av huvudklubbens spelare som inte noterats på laguppställningen för huvudklubben.

Laget får innehålla högst 12 spelare per match – i ungdomsfotboll får inte överårig spelare användas.

På spelplanen får högst finnas fem spelare, varav en ska vara målvakt – med tröja i annan färg.

Spelarbyte – även målvakt – sker vid mittlinje/avbytarbänk som s.k. flygande byte.

Hemmalaget – först nämnda lag i spelprogrammet – gör avspark.

Mål får inte göras direkt på avspark.

SPELARUTRUSTNING – MÅL OCH BOLL

Spelares utrustning är tröja, kortbyxa (långbyxa tillåten för målvakt), benskydd, strumpor och inomhusskor (inte svart sula).

Tävlingen spelas, om spelhallen tillåter, med målstorlek 5x2 meter och med godkänd inomhusfotboll.

INSPARK – HÖRNSPARK

Bollen är ur spel när den vidrör taket eller annan anordning och spelet igångsätts med inspark till det lag som inte sist vidrörde bollen från den del av sidlinjen som är närmast den punkt där bollen vidrörde taket.

Inspark döms om bollen spelas utanför sidlinjenmål får inte göras direkt på inspark.

Hörnspark döms om bollen passerar kortlinjen och försvarande lag sist rörde bollen.

Vid inspark och hörnspark har spelaren max. 4 sekunder på sig att sätta igång spelet när bollen är på plats och någon spelare i laget har möjlighet att sätta igång spelet.

Avstånd för motståndarna från bollen vid inspark och hörnspark minst 5 meter.

MÅLVAKTEN

Målvakten startar spelet med målkast om spelare i anfallande lag sist rörde bollen när den passerar kortlinjen. Om bollen vid ett målkast vidrör eller spelas av någon spelare inom straffområdet, varifrån målkastet utförs, ska målkastet göras om. Om målvakten efter målkast vidrör bollen på nytt utan att någon annan spelare vidrört eller spelat bollen ska motståndarna tilldömas en indirekt frispark.

Målvakten får när bollen fångas (händerna) i spelet eller vid målkast, ha bollen i högst 6 sekunder.

Vid målvaktens igångsättning – målkast eller som bollhållare i spelet (med hand eller fot) – måste bollen spelas till en spelare på egen planhalva – bollen får ej kastas eller sparkas över mittlinjen. Då tilldöms motståndarna frispark på mittlinjen.

Målvakten får inte få ta upp bollen med händer vid tillbakaspel, däremot kan målvakten använda fötterna (även när målvakten rullat ut och får tillbaks bollen). Om målvakten vill delta i spelet genom att flytta ut på spelplanen får målvakten inte spela bollen över mittlinjen, däremot får målvakten flytta över och spela där.

Vid straffspark ska målvakten vara på sin mållinje tills straffsparken lagts men får flytta i sidled.

FRISPARK – STRAFFSPARK

Alla frisparkar får slås direkt i mål. Indirekt frispark innanför straffområdet ska läggas 7,5 meter från mål (spel med stora mål) respektive 6 meter från mål (spel med handbollsmål).

Straffspark läggs 7,5 meter från mål (spel med stora mål) respektive 6 meter från mål (spel med handbollsmål).

Avstånd för motståndarna från bollen vid frispark är 5 meter.

OSKICKLIGT OCH MEDVETET SPEL

Boll som på ett medvetet eller oskickligt sätt spelas på läktare vid sidlinjen, repstegar (i taknivå) och i taket ska bestraffas med varning (utvisning en minut).

OTILLÅTET SPEL - OLÄMPLIGT UPPTRÄDANDE

Glidtackling (gäller även målvakten) och tackling i ryggen är helt förbjudna inomhus. Målvaktens fallteknik är tillåten, dock inte om målvakten liggande gör brytningsförsöket med fötterna (likt glidtackling).

Liggande spel med eller mot bollförande spelare är ej tillåtet. Frispark tilldöms motståndarlaget.

Vid tillbakaspel tillämpas samma regel som i 11-manna.

Varning (gult kort): Spelaren utvisas en minut och får därefter återinträda i spelet.

Utvisning – grov, lindrig, målchans (rött kort): Spelaren utvisas två minuter och får därefter ersättas av annan spelare – sekretariatet släpper in den nye spelaren i spelet. Utvisad spelare (rött kort) får inte delta i lagets nästkommande match i samma tävling (i samma tävling ingår ev. grupp- och slutspel, även om det sker på olika speldagar).

Utvisad spelare får när motståndarlaget tilldöms mål återinträda i spelet (gäller gult kort) respektive ersättas av annan spelare (gäller rött kort).

SEKRETARIAT

Vid tävling ska finnas sekretariat med speaker, sekreterare och tidtagare.

Sekretariatet får endast stoppa och starta tidtagningen på tecken från domaren.

Uppdaterad: 2016-06-08 03:56
Skribent: Johan Persson