Historik

"Olofströms Idrottsförening stiftad den 8 Maj 1919, har till ändamål att genom utövning av idrott och friluftsliv verka för höjande av medlemmarnas andliga och fysiska fostran samt för främjande av god idrotts, kamrat och samhällsanda."

Efter hand bildades sektioner inom föreningen för olika idrottsgrenar. Där fanns sektioner för: Fotboll, Brottning, Handboll, Friidrott, Gymnastik, Bordtennis, Bandy och Cykel.

Fotboll var den stora sporten, där OIF med idogt arbete från ledar och spelarsidan lyckades vinna Sydöstra serien 1939. 1940 var OIF i division 2, de kallades då för "Det rostfria laget" av motståndarna, detta på grund av arbetsplatsen på bruket vars tillverkning i huvudsak var kärl och diskbänkar av rostfritt stål. OIF fick finna sig i att efter några år ta steget till en lägre serie igen.

Men på 50-talet var det åter igen dags för division 2. Tyvärr blev det under 50-talet en återgång tillbaks till division 3.

Efterhand gick de olika sektionerna ur föreningen och bildade egna föreningar som arbetade inom ungdomsverksamheten i Olofström.

Ca 30 år senare, närmare bestämt 1985 degraderades representationslaget till division 5.

OIF någon gång under 60-talet.

OIF:s A-lag någon gång 60-talet.

St. Fr. Vänster: Hugo Nilsson, Svein Gabrielsen, Kent Kieninger,
Johnny Salomonsson, Bernt Sjögren, Arne Friberg
Sittande: Steve Alfredsson, Åke Wiktorsson, Hilding Andersson,
Peter Lennartsson, Malte Hofflander

1909

Redan 1909 spelades den första fotbollsmatchen i Olofström mellan Olofström och Sölvesborg. Hemmalaget som kallades sig "Stjärnan" vann med inte mindre än 10 - 0

1919

Den 8 maj samlades ett 60-tal intresserade i Templarelokalen för att klubbfästa Olofströms IF:s tillkomst. Ordförande blev dåvarande överingenjören Gösta Runnqvist med svetsare Svate Svensson som vice ordförande. Kamrer Nils von Holten blev sekreterare, ingenjör Gustav Andersson blev skattmästare och ingenjör Helmer Strömgren blev materialförvaltare. Rödvitrandiga tröjor och svarta knälånga byxor blev klubbdräkten

1930

OIF led brist på duktiga spelare. Enligt ett protokoll från den 30 mars "Beslöts att uppdraga åt Josef Nilsson, att i enlightet med årsmötets beslut besöka Olofströms IS:s årsmöte för att förhöra sig om deras villkor för anslutning i OIF". Det lyckades inte omgående , men så småningom var OIS en utraderad klubb.

Brottningssektionen startas upp.

1939

Olofströms "nya" idrottsplats invigs den 16 Juli av landshövding Sven Hagströmer i närvaro av bl.a fotbollsgeneralen Elof Ericsson. Kostnaden för planen var 64 825,61 kronor .

Margareta Göransson vann DM 200m i bröstsim.

Representationslaget förlägger sina matcher till Dannfältet.

Representationslaget degraderas till Div 5.

OIF vinner sin Div 5 serie och avancerar till Div 4.

1989

-Damfotbollen läggs ner Herrarnas representationslag flyttar tillbaka sina matcher till nyrenoverade Lilla Holje.

OIF vinner Blekingefyran, Hans Larsson gör sin första säsong som tränare i OIF.

1997

OIF kommer tvåa i Div III efter Åhus och kvalar sig upp i Div II efter stor dramatik i dubbelmöte mot Kirseberg och Veberöd. Hasse gör sin andra tränarsäsong i OIF.

1998

OIF slutar trea efter Kristianstad FF och IFK Malmö i Div II och missade kvalplatsen till Superettan med ynka 1 mål.Hasse gör sin tredje och visar det sig sista säsong i OIF. Hasse åtar sig tränaruppdraget i Mjällby AIF som precis återvänt till Superettan efter en ettårig sejour i DivII.

1999

OIF:s nya tränare heter Thomas Klüft från Växjö. Säsongen blir misslyckad. Klüft får sparken redan i Juni månad, assisterande Jan Ågren tar över. Trots tränarbyte slutar OIF sist och degrades till DivIII. Hasse lockar inför säsongen 2000 till sig toppspelarna Håkan Bengtsson, Markus Ringberg och Jesper Nilsson till listerlandet.

OIF: fall igenom divisionerna fortsätter. OIF slutar sist i Div III.

2001

OIF slutar sist i Div IV. Kommentarer överflödiga. OIF lider av allt för vidlyftiga affärer under "storhetstiden". Kenneth Karlsson tar över tränarjobbet.

2002

OIF tar sig tillbaka till Blekingfyran via ett minst sagt lyckat kvalspel mot Nättraby, Kristianopel och Mörrum.

2003

OIF kommer näst sist i Div IV och degraderas åter igen till Div V. Roine Persson tar över tränarskapet inför 2004.

OIF tar sig genom kval upp till Div. IV igen

2006

OIF åker ner i femman igen. Roger Hägg (IK Kamp) och Martin Kronberg tar över rodret

2007

OIF stannar kvar i Div V men jakten fortsätter 2008 för att nå en Div 4 kontrakt

2008

OIF stannar kvar i Div V men den fortsatta jakten på Div 4 kontraktet fortsätter säsongen 2009.

OIF är kvar i Div V.

2010

Ett öderstiget år för föreningen då representationslaget ramlar ner i lägsta divisionen, Div VI. Nu står mycket och
väger vilken väg föreningen ska ta. Tränare: Andreas Eriksson.

2011

Det blev bara ett år i Div VI, OIF tar sig tillbaks till 5:an med hjälp av en del äldre rutinerade spelare.
Tränare: Martin Kronberg.

Uppdaterad: 2016-06-08 03:46